Palatul Culturii din Iasi

Posted on

Palatul Culturii din Iasi a fost construit in perioada 1906-1925 pe locul fostului Palat Domnesc, edificiul a servit initial drept Palat Administrativ si de Justitie. In prezent, Palatul Culturii gazduieste Complexul Muzeul National ”Moldova”, ce cuprinde Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul Etnografic al Moldovei, Muzeul de Arta, Muzeul Stiintei si Tehnicii ”Stefan Procopiu”, Centrul de Conservare-Restaurare a Patrimoniului Cultural si sediul Bibliotecii Judetene ”Gheorghe Asachi”.

In aceasta zona s-a dezvoltat ansamblul Curtii Domnesti, atestata documentar incepand cu 1432. Printul Alexandru Moruzi porunceste construirea Palatului in stil neoclasic in 1806-1812 insa datorita unor incendii Palatul este refacut de printul Mihail Sturdza in 1841-1843. Dupa mai multe calamitati se decide demantelarea si reconstructie palatului. A fost ridicat in stil neogotic dupa planurile arhitectului Ion D. Berindey, A.D. Xenopol si Grigore Cerchez. Finalizat pe 11 octombrie 1925, a fost inaugurat de catre regele Ferdinand al Romaniei cu un an mai tarziu.

Se pot vizita ”Sala gotica”, unde se pot admira mozaicul ce reprezinta un ”bestiarum” medieval, ”Sala Voievozilor”, care contine medalioane, portrete ale domnilor Moldovei si regilor Romaniei, sala ”Henri Coanda”. Un ansamblu de opt clopote, aflate in turnul central, reproduc la ora fixa ”Hora Unirii”.

”Sala Voievozilor” aflata la etajul I cuprinde picturi in stilul frescelor medievale din ctitoriile Moldovei, asezate in chenare de epoca. Picturile au fost realizate de catre Stefan Dimitrescu si elevii sai. Pentru a cinsti anii petrecuti ca elev al liceului Militar, Henry Coanda a daruit orasului proiectul ”Monumentul Eroilor Romani” din cartierul Galata si reteta unui ciment special care imita stejarul.

Se spune ca Palatul Culturii din Iasi ar fi trebuit sa cuprinda 365 de incaperi insa exista 298 de camere cu o suprafata de aproximativ 36.000 m2.

Pe durata celui de-al doilea razboi mondial aici a fost cazarma trupelor geremane apoi celor sovietice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *