Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Concert of the Wushen Matouqin / Orchestra – China

January 28 @ 7:00 pm - 9:00 pm

Concert – Orchestra Wushen Matouquin – China
Matouqin-ul sau vioara cu cap de cal este un instrument cu coarde tradițional din Mongolia. Poartă această denumire deoarece la capătul de sus al instrumentului este sculptat un cap de cal.
Instrumentul are o istorie lungă, fiind foarte popular la începutul secolului al XIII-lea. Numele, structurile, tonurile și stilurile de interpretare variază de la un loc la altul.

Matouqin-ul este o parte importantă a culturii Mongolei, însă numărul muzicienilor care cântă la acest instrument este în continuă scădere. Ca urmare, această artă străveche trebuie să fie salvată și protejată.

În scopul continuării acestei tradiții, în mai 1930 a fost înființată Orchestra Simfonică Matouqin din Uxin Banner, având în componență interpreți cu o vârstă medie de 26 de ani.

Legenda spune că un lord a ucis un cal alb cu o săgeată. Suhe, stăpânul calului, i-a plâns moartea zi și noapte. Într-o noapte, calul i-a apărut lui Suhe în vis și i-a spus: „Fă un instrument cu trupul meu, ca să te pot întovărăși până la sfârșitul vieții, să nu te mai simți singur.” Astfel a fost creat matouqin-ul: dintr-un os al calului a făcut partea superioară a instrumentului, pentru coarde a folosit fire din coamă.

Primii interpreți își realizau singuri instrumentele. Sunetul produs de matouqin este dulce, profund și plăcut, fiind similar celui de violoncel sau de contrabas.

Details

Date:
January 28
Time:
7:00 pm - 9:00 pm
Event Category:
Website:
http://www.eventim.ro/

Organizer

Teatrul National “Vasile Alecsandri” Iasi
Website:
https://www.facebook.com/TNIASI/

Venue

Teatrul National “Vasile Alecsandri” Iasi
Str. Agatha Bârsescu nr. 18
Iasi, 700074 RO
+ Google Map

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *