Biblioteca Centrala Universitara “Mihai Eminescu” este cea mai veche biblioteca universitara din Iasi, avand o deosebita importanta nationala.
Înfiinţată în 1835 ca bibliotecă a Academiei Mihăilene, Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” Iaşi este o instituţie de cultură a cărei evoluţie a transformat-o într-o componentă principală a vieţii universitare ieşene de astăzi, având rolul ei distinct, în care funcţiile sale informative şi formative se împletesc cu calitatea de tezaur al miilor şi sutelor de mii de tomuri preţioase pe care le deţine în colecţiile sale.
Cuprinde inestimabile manuscrise, incunabule, carti vechi si rare care provin din biblioteci manastiresti (sf. Sava, Mitropolie) si particulare, apartinand lui C. Hurmuzachi, B.P. Hasdeu, Mihail Sturdza, Titu Maiorescu si multi altii, care au intrat in patrimonial Bibliotecii prin donatii, cumparaturi sau conform legii.
In 2007 existau 2.441.869 de unitati bibliografice, 30 de sali de lectura cu 1.213 locuri, personalul bibliotecii era format din 188 persoane, s-au eliberat 35 de abonamente periodice straine, s-au imprumutat 702.948 de carti iar la schimbul international au luat parte 587 de parteneri din 55 de tari, conform celei mai recente situatii date de catre biblioteca, la 1 februarie 2007.
Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” Iaşi – cand ai fost ultima data aici?