PALATUL ROZNOVANU

Palatul Roznovanu a fost construit in deceniile 7 si 10 ale secolului al XVII-lea si reustaurat intre anii 1830-1833 de catre arhitectul Gustav Freywald. Cladirea se afla pe bulevardul Stefan cel Mare si Sfant, numarul 11, vis-a-vis de Catedrala Mitropolitana, proiectata de acelasi arhitect.

Palatul apartine stilului neoclasic datorita arhitecturii sale – elementele ornamentale electico-baroce, frescele interioare si statuile ce impodobeau in 1830 interiorul. A fost resedinta familiei Rosetti-Roznovanu, cea mai puternica si importanta familie din zona Moldovei.

In 1788, generalul rus Romanov si intreaga diplomatie rusa, aflata aici pe perioada Regulamentului Organic (1829-1831) se stabilesc la Palat. Mai tarziu (1866), familia Roznovanu, cu ajutorul unor forte politice din Rusia, incearca urcarea in scaunul Moldovei a lui Nunuta Roznovanu insa fara succes. Un alt insucces a fost si incercarea fostului domnitor Mihail Sturdza, in 1858, sa revina la putere.

In timpul Primului Razboi Mondial, cu precadere intre anii 1916-1918, Palatul Roznovanu a gazduit sediile ministerelor conducerii politice refugiate de la Bucuresti. Un fapt interesant este ca in incaperea unde se afla acum Cabinetul Primarului isi avea biroul Regele Ferdinand I iar in 1918 Consiliul de Razboi al Romaniei s-a adunat in actuala Sala de sedinte a Consiliului Local.

Fiind una dintre cele mai importante case ale orasului, multe personalitati au trecut pragul palatului si s-au plimbat prin saloanele grandioase, cum ar fi Carol I, soprana romanca Hariclea Darclee, Natalia Kescu (regina Serbiei in 1882), personalitati ale vietii politice romanesti, membrii Casei Regale si ambasadori din zilele noastre.

Palatul Roznovanu videoprezentare

In prezent, Palatul Roznovanu adaposteste actualul sediu al Primariei Iasi.

Lady Chiri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *