PALATUL BRAUNSTEIN

Palatul Braunstein este un monument de arhitectura construit in a doua jumatate a secolului XIX-lea in Iasi. Se afla la intersectia strazii Cuza Voda cu Bulevardul Stefan cel Mare.

Palatul a fost construit spre sfarsitul secolului al XIX-lea la initiativa lui Adolf Braunstein, un antreprenor evreu. Cupola fost inaugurata in 1915 iar cladirea a fost gazda unei expozitii de asta (printer obiectele expuse s-a numarat tabloul ”Pax” al lui Octav Bancila).

Palatul Braunstein este format din trei etaje si parter. Are o suprafata construita desfasurata pe 2530 de metri patrati. Fundatia cladirii este realizata din caramida si piatra iar peretii sunt din caramida.

Trei evenimente au marcat erxistenta cladirii pe care insa le-a trecut cu success : in anul 1932 cand Iasul a fost inundat iar multe dintre cladirile vechi din oras au fost distruse, in timpul bombardamentelor din 1944 si cutremurului din 1977.

De-a lungul timpului a functionat ca hotel, banca, redactie de ziare si sediu de partid. Apoi, in perioada comunista, cladirea a fost nationalizata iar apartamentele de la etaj au functionat ca locuinte sociale. Dupa caderea comunismului parti din cladire au ramas in proprietatea primariei sau au fost retrocedate.

In prezent cladirea adaposteste sala de expozitii a Uniunii Artistilor Plastici si diverse societati comerciale la primul etaj si la parter. Palatul Braunstein se afla intr-o stare avansata de degradare, cu risc seismic 0 insa se incearca restaurarea sa prin fonduri europene.

Lady Chiri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *