INSTITUTUL DE ANATOMIE ”ION IANCU” DIN IASI

Institutul de Anatomie ”Ion Iancu” din Iasi este o structura de invatamant si cercetare aflata in subordinea Universitatii de Medicina si Farmacie ”Grigore T. Popa” din Iasi. Fiind si catedra de anatomie, aici se desfasoara toate cursurile si lucrarile practice dedicate anatomiei pentru studentii primilor doi ani. Cuprinde spatii de cercetare pentru cadrele didactice ale disciplinei de anatomie.

Lucrarile au inceput in anul 1894 (la initiativa pofesorului Aristide Peride) si s-au finalizat in anul 1900, dupa proiectul arhitectului Stefan Emilian. Edificul era unic in Europa cand s-a finalizat iar aici se gasesc piese anatomice de valoare inestimabila. A fost inclusa pe Lista monumentelor istorice din judetul Iasi din anul 2004. Cladirea se afla pe strada Sfantul Teodor numarul 32.

Cladirea Institutului de Anatomie cuprinde trei niveluri – demisol, parter si un etaj. Sase coloane dorice ne intampina, amintindu-ne de arhitectura templelor grecesti. Accesul principal se realizeaza prin cele cinci usi-fereastra din fatada cladirii.

Deasupra terasei si a celor sase coloane se afla frontonul sculptat de catre Vladislav Heggel, cu tema ”Lectia de Anatomie”.  In acest tablou, in care actiunea de desfasoara in jurul unei mese de disectie, ii admiram pe Take Ionescu, ministru al instructiunii publice din acea epoca, pe Stefan Emilian, arhitectul cladirii si profesor la Universitatea din Iasi, Neculai Culianu, rector ai Universitatii din Iasi, doctorul Aristide Peride, iar cadavrul de pe masa de disectie poarta chipul sculptorului.

Grigore T. Popa, nascut la Vaslui, a trait intre anii 1892-1948. A fost profesor si director al Facultatilor de Medicina din Iasi si Bucuresti si a dezvoltat domeniul anatomiei functionale. A facut trei descoperiri extrem de importante : sistemul vascular de tip port hipotalamo-hipofiziar, tanicitele si factorii umorali din lichidul cerebrospinal.

Profesorul Dr. Doc Ion Iancu (institutia purtandu-i numele) s-a nascut in judetul Galati si a trait intre anii 1902-1992. Face Facultatea de Medicina din Iasi iar in 1944, cand se intoarce de pe front, reorganizeaza Catedra de Anatomie iar astfel, printre urmasii sai de la scoala de anatomie se remarca Prof. Dr. Ion Petrovanu, Prof. Dr. Gheorghe Adomnicai, Prof. Dr. Mircea Chiriac si Prof. Dr. Gheorghe Frasin.

Lady Chiri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *