GRADINA BOTANICA DIN IASI

Gradina Botonica din Iasi – Istorie

Imagini pentru gradina botanica paulpadurariu.roNumita “Anastasie Fatu” dupa cel care a infiintat-o, este cea mai vecheGradina Botanica din tara. In 1856, Anastasie Fatu, medic si naturalist, decide construirea ei pe o proprietate cumparata de catre el. Dupa moartea sa, terenul a fost vandut de urmasii lui insa s-a pastrat prima gradina, sadita in 1856.
In 1873 Societatea de Medici si Naturalisti din Iasi infiinteaza o a doua gradina botanica. Majoritatea plantelor au fost donate de catre Anastatie Fatu iar unele dintre plantele cultivate exista si azi in curtea Muzeului de Istorie Naturala.

In 1870 Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” hotaraste sa construiasca o alta gradina botanica in spatial actual al Institutului de Medicia si Farmacie insa proiectul nu s-a finalizat deoarece nu corespondea standardelor de invatamant.

Intr-un final, in 1921, profesorul de biologie Alexandru Popovici reuseste infiinarea unei gradini botanice noi in spatele cladirii Universitatii noi, unde construieste si mici sere, folosite pentru cresterea plantelor tropicale. Din 1963 se hotaraste mutarea gradinii pe Dealul Copoului pentru ca aceasta sa satisfaca cerintele de invatamant.

 Gradina Botonica din Iasi in zilele noastre

Gradina Botanica din Iasi are o suprafata de aproximativ 100 de hectare si este impartita in 12 sectoare.

Sectorul Sistematic cuprinde aproximativ 2000 de specii de plante aranjate pe increngaturi, ramuri, ordine si familii, conform inrudirilor naturale si se adreseaza in special elevilor si studentilor.

Sectorul Flora si Vegetatia Romaniei se intinde pe o suprafata de aproximativ 25 de hectare si cuprinde etajele de vegetatia existenta in tara pe verticala.

In sectorul Dendrologic se afla doua izvoare de apa minerala : izvorul numarul 3, Amfiteatru si izvorul numarul 5, Ruina.

Sectorul Complexului de sere cuprinde 12 sere cu diferite tipuri de vegetatie din lume : mediteraneana, tropicala, subtropicala, flori ornamentale, soiuri de azalea si 469 de soiuri de crizanteme.

Sectorul Rozariu contine peste 600 de soiuri de trandafiri.

De asemenea, mai exista si sectorul Ornamental, sectorul Dentrologic, sectorul Flora Globului, sectorul Biologic, sectorul Plante Utilitare, sectorul Complexului de sere, sectorul Plante memoriale, sectorul Recreativ si sectorul Didactic-Experimental.

Gradina Botanica – localizare pe harta Iasi

Lady Chiri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *